Loonaangifte
Wanneer een werkgever personeel in dienst heeft, verlangt de Belastingdienst dat er periodiek aangifte loonheffingen worden ingediend. Deze elektronische aangiften bestaan uit loonbelasting en de sociale verzekeringen.
Bij de aangifte moet rekening worden gehouden met onder meer het privégebruik van de auto van de zaak, eindheffingen, premiekortingen en afdrachtverminderingen. Er kan bijvoorbeeld recht bestaan op afdrachtvermindering als een medewerker onderwijs volgt of tijd besteedt aan speur- en ontwikkelingswerk.
Vanaf 2010 mogen besloten vennootschappen met alleen directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) in dienst aan het begin van het kalenderjaar aangiften loonheffingen doen voor alle tijdvakken van 2010. De betaling van loonheffing moet nog wel in de juiste maanden worden afgedragen. De regeling is bedoeld als lastenverlichting voor de DGA.
WEA kan voor u de aangifte loonheffingen indienen en ervoor zorgen dat u optimaal gebruik maakt van de premiekortingen en afdrachtverminderingen.
Actueel
- 04/10/2024Belastingdienst brengt Handboek Scheiden uit
In Nederland eindigt ongeveer één op de drie huwelijken in een echtscheiding. Dat heeft ook veel fiscale consequenties. De Belastingdienst heeft daarom het Handboek Scheiden gelanceerd.
- 04/10/2024Hoe is een overlijdensuitkering van de werkgever belast?
Werkgevers betalen bij het overlijden van een werknemer meestal een overlijdensuitkering aan de nabestaanden. Is een dergelijke uitkering ook belast als loon en/of met erfbelastingen zo ja, hoe?
- 03/10/2024Partial reversal of stricter rules for 30% scheme
Foreign employees who work in the Netherlands can use the so-called 30% scheme, this under certain conditions. If they can apply this scheme, 30% of the salary is a tax-free allowance with a maximum of € 69,900 (2024). The 30% scheme has been economised since the beginning of 2024, but the government wants to largely reverse this retrenchment.
- 03/10/2024Kabinet wil giftenaftrek Vpb vanaf 2025 afschaffen
Het kabinet gaat de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting (Vpb) en de regeling ‘geven uit de vennootschap’ per 2025 afschaffen. Deze voorstellen staan in het Belastingplan 2025. De giftenaftrek in de inkomstenbelasting blijft gehandhaafd.
- 03/10/2024Versobering 30%-regeling wordt grotendeels teruggedraaid
Buitenlandse werknemers die in Nederland arbeid verrichten, kunnen onder voorwaarden gebruikmaken van de zogenaamde 30%-regeling. Als zij deze regeling kunnen toepassen mag 30% van het loon netto worden uitbetaald, met een maximum van € 69.900 (2024). De 30%-regeling is sinds begin 2024 versoberd, maar het kabinet wil deze versobering grotendeels weer terugdraaien.