Studiefinanciering

Studiefinanciering is een tegemoetkoming in de vorm van een lening voor de kosten die een student maakt bij het volgen van een opleiding aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) of aan de universiteit. Bij voldoende prestatie wordt de lening achteraf omgezet in een gift.
De studiefinanciering kan bestaan uit een basisbeurs, aanvullende beurs en een rentedragende lening. Ook heeft de student recht op een Studenten OV-chipkaart. Studenten met een partner hebben recht op partnertoeslag. Voor studenten met een kind is er de eenoudertoeslag en studenten in het hoger onderwijs kunnen een collegegeldkrediet aanvragen.
WEA verzorgt desgevraagd de aanvraag van de studiefinanciering en controleert doorlopend of de studiefinanciering niet in gevaar komt door bijverdiensten.
Actueel
- 01/12/2023Toch NOW ondanks foutieve berekening?
Tijdens de coronacrisis konden werkgevers bij een bepaalde omzetdaling een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten, de NOW. De NOW werd eerst verstrekt als voorschot en achteraf definitief vastgesteld. Bij die definitieve vaststelling moet wel een belangenafweging plaatsvinden, aldus de rechtbank Amsterdam.
- 30/11/2023Lichte daling premies Zvw in 2024, hoger premieloon
De premies voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) dalen in 2024 licht met 0,11%-punt. Dit geldt zowel voor de premies die werkgevers voor hun personeel betalen, als voor de premies die zelfstandigen en dga’s voor zichzelf moeten afdragen.
- 30/11/2023Zie ginds komt de fiscus…
Nog even en het is weer sinterklaas. Ook veel werkgevers laten dit kinderfeest niet zomaar voorbij gaan en trakteren hun werknemers dan graag op wat extra’s. Hoe doet u dit fiscaal zo voordelig mogelijk?
- 30/11/2023Fiscaal partnerschap bij relatie met meerdere personen
Naast de traditionele samenlevingsvorm tussen twee volwassenen, komen samenlevingsvormen tussen meer dan twee volwassenen ook voor. Hoe zit het dan met het fiscale partnerschap? Ofwel, wie is dan wiens fiscale partner? Een voorbeeld.
- 29/11/2023Mogelijk WIA 'praktisch beoordelen' vanaf juli 2024
Het UWV kampt met achterstanden waar het gaat om de beoordelingen van WIA-aanvragen als gevolg van een tekort aan verzekeringsartsen. Om bij de artsen lucht te creëren is voorgesteld om vanaf juli 2024 waar mogelijk een praktische beoordeling te hanteren in plaats van een theoretische.