Eenmanszaak
Natuurlijk is uw eenmanszaak, net zoals elke onderneming, een duurzame combinatie van kapitaal en arbeid, met als oogmerk het maken van winst. Het grote voordeel is dat u als ondernemer volstrekt zelfstandig kan handelen, naar eigen inzicht kan beslissen en uw eigen werktempo kan bepalen. Over de winst betaalt u inkomstenbelasting en voor de rest bepaalt u zelf of u uw geld in de zaak steekt, gaat beleggen of opmaakt.
De eigenaar van eenmanszaak is natuurlijk ook met heel zijn zakelijke en privévermogen aansprakelijk voor schulden van de zaak. Omgekeerd kunnen privéschuldeisers hun vorderingen verhalen op het vermogen van de onderneming. Dit moet natuurlijk te allen tijde voorkomen worden en de WEA-adviseurs begeleiden u daarom van harte met het opzetten, ontwikkelen en uitbreiden van uw eigen eenmansaak. Dus mocht u deze grote stap willen wagen, vraag dan advies aan uw WEA-adviseur.
Actueel
- 13/09/2024Tozo 1-uitkering deels bij partner belast
Ondernemers die tijdens de coronacrisis in financiële moeilijkheden kwamen, konden een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, Tozo. Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant dient de inkomensondersteuning van de Tozo over de eerste periode (Tozo-1) bij partners aan beiden te worden toegerekend.
- 13/09/2024Nieuw: Fiscaal Kompas ZZP-zorg
Verschillende brancheorganisaties uit de zorg, de zogenaamde BoZ+ partijen, hebben gezamenlijk voor hun leden een Fiscaal Kompas ZZP Zorg uitgegeven.
- 12/09/2024Per 1 januari 2025 handhaving op schijnzelfstandigheid met overgangsjaar
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Het handhavingsmoratorium komt dan te vervallen. Er is nog wel een overgangsjaar aangekondigd om werkgevers meer tijd te geven. Tevens gaat de Belastingdienst geen modelovereenkomsten meer goedkeuren.
- 12/09/2024Vanaf 2026 btw-herziening investeringsdiensten vanaf € 30.000
Het kabinet stelt op Prinsjesdag 2024 voor om vanaf 2026 een btw-herzieningsregeling te introduceren voor investeringsdiensten van minimaal € 30.000 met betrekking tot onroerende zaken. Dit blijkt uit de Eindejaarsregeling 2024 die ter internetconsultatie is aangeboden.
- 12/09/2024Advieswijzer Aandachtspunten werken met zelfstandigen
De laatste jaren zijn er steeds meer zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) bijgekomen. Het gaat hierbij om mensen die ofwel volledig als zelfstandige werken, ofwel dit combineren met een dienstverband in loondienst. Werkt u met zzp’ers of bent u een zzp’er? Wat is nu er wettelijk geregeld, waar moet en kunt op letten en hoe wordt er gehandhaafd?